Jdi na obsah Jdi na menu

Chodník? Bude!

5. 10. 2015

V polovině letošního srpna jsem na základě podnětu vedení Města Svoboda nad Úpou inicioval místní šetření v lokalitě Maršov II. Se zástupci městského úřadu, Správy silnic Královéhradeckého kraje a státního podniku Povodí Labe jsme se sešli ve „dvojce“ u mostu 25. 8., abychom diskutovali o pohledech na záměr Města vybudovat od mostu k autobusové zastávce zhruba 200 m úsek chodníku ...

 

Realizací této stavby by místní občané i návštěvníci měli už konečně k dispozici bezpečný a civilizovaný přístup nejen k stanovišti autobusů (pozn. Svoboda n. Úpou, Maršov II), ale přes rovněž naplánovaný přechod pro chodce se středním dělícím ostrůvkem také na protější stranu silnice II/296. Tam chodník směrem do Horního Maršova existuje již dávno.

 

Přechod se středním dělícím ostrůvkem u Rýchorky

 

Jde o místo, kde vzhledem k intenzitě provozu chodník citelně chybí (hlavní tah na Pec pod Sněžkou) a ani v uplynulém období čilé obnovy a nových investic (viz následující fotografie) vyvolaných následky bleskové povodně na počátku června 2013 se nepodařilo najít všeobecně přijatelný průnik představ zainteresovaných subjektů.

 

Popovodňové investice ve Svobodě nad Úpou - 2015


Na srpnové setkání přímo v terénu navázala říjnová schůzka zástupců Města s radním KHK J. Dvořákem odpovědným za oblast majetkoprávní a investiční, jejíž závěr je nad míru povzbudivý. Kraj umožní vznik chodníku bez jakýchkoliv podmínek – ty se měli původně týkat převzetí opěrné zdi, vymezující za mostem ve směru k H. Maršovu koryto Úpy, do majetku Města (viz foto). Stavební práce proběhnou v příštím roce.

 

Opěrná zeď v lokalitě Maršov II

 


Z jednání navíc vyplynul příslib uspíšení opravy „svobodského“ úseku silnice III/2961, tak aby byl zařazen do investičních akcí Královéhradeckého kraje pro rok 2016.

 

Silnice III/2961