Jdi na obsah Jdi na menu

Moje fototechnika III. - Canon EOS 500N + Canon EF 28-80 mm f/3,5-5,6

26. 5. 2007

Na jaře 2001 - jsem v jakémsi lokálním inzertním plátku nalezl nabídku prodeje analogové pětistovky od Canonu. Možná se dnes divíte, co s analogem v době nástupu digitálů? Důvod byl zcela prozaický, o digitálech jsem tehdy sice cosi tušil, ale jejich ceny jednoduše nekorelovaly s obsahem mých kapes.

S prodávajícím jsem domluvil předání v obchodě pana fotografa Lhotáka v Trutnově, kde byl přístroj zakoupen. Napohled zachovalou zrcadlovku ve stříbrné barvě mi pan Lhoták doporučil s tím, že má nafoceno "pár" filmů.

 

I když jsem s ním pracoval pohříchu víceméně v automatické režimu, konečně jsem měl v rukou něco, co dávalo po technické stránce poměrně dobré výsledky a bylo schopno zachytit svižnější akci.

Jde pochopitelně o subjektivní pocit, ale tenhle objektiv (samozřejmě nejlevnější z nejlevnějších) mi nepřipadá zdaleka tak katastrofální, jak by se dalo očekávat z recenzí. Možná je to jen štěstí na povedenější kousek.

V albech to dokládá asi 800 fotografií.

S přechodem k digitální fotografii jsem, tak jak je pro tento trend příznačné, načas prakticky opustil tištěné fotky. Vždy za nějaké delší období mne naštěstí manželka přesvědčí, že je třeba pro nejbližší nechat sadu povedených snímků vytisknout.


 

Technické parametry

Typ: 35mm zrcadlovka s automatickým zaostřováním, automatickým osvitem, štěrbinovou závěrkou ve fokální rovině, vestavěným motorem pro posun filmu a vestavěným bleskem

Bajonet: Canon EF s plně elektronickým řízením

Pokrytí obrazu: 90% vertikálně, 90% horizontálně

Matnice: pevná, laserem matovaná matnice se zaostřovacími body a kroužkem dílčího měření

Režimy expozice: program AE (posunovatelný), priority času, priorita clony, plný manuál, AE s automatickým nastavením hloubky ostrosti, plná automatika, režimy programovaného řízení obrazu (portrét, krajina, sport, makro, noční snímek )

Měřící rozsah: EV 2 - 20 s objektivem 50mm f/1,4 při citlivosti ISO 100

Kompenzace expozice: +/- 2 stupně po půlstupních

Vícenásobná expozice: lze nastavit max. 9 expozic na jedno políčko filmu

Expoziční časy: 30s až 1/2000 ( po půlkrocích ) + B čas, X-sync. je 1/90

Vestavěný blesk: směrné číslo 12 při ISO 100

Rozměry: 145,7 x 92 x 61,9 mm

Hmotnost: 370g bez baterií

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chlístovice - znovudobytí Siona 2007 09