Jdi na obsah Jdi na menu

Krajina a příroda VII. - rosnička zelená - Pastvický rybník - 2009 08

6. 9. 2009
O tom, že jsem se teprve jako člověk, kterého osud zavál do hor, naučil vychutnávat klidné okamžiky v některém z lesních rybníků roztroušených na Kutnohorsku, jsem už na jiném místě tohoto webu psal.
Letos v srpnu k mým uším krátce dolehl z břehových porostů na okraji Pastvického rybníka zvuk, kterému jsem zprvu nevěnoval velkou pozornost. Za chvíli mi ale došlo, že skřehotavý hlásek by mohl patřit rosničce – zní asi takto.

V okolí Chroustkova jsem tuto žabku v minulosti občas vídal. Poslední předchozí pozorování v roce 1998 se týká přímo intravilánu Chroustkova.

 

Začátkem května 2010 jsem se v podvečer pokusil vystopovat rosničky u Pastvického rybníka poblíž Zdeslavic znovu. Tentokrát jsem zvolil příchod z jihu od Jeřábové cesty. Z trasy značené zelenou turistickou značkou jsem v místě, kde křižuje vodoteč, která se pod Pastvickým rybníkem již označuje jako Pastvický potok sestoupil do mírně podmáčené nivy zarostlé olšemi. Dusné, oblačné počasí, kolem uší pískot komárů a již po několika krocích i povědomý hlas nejprve jednoho a potom i několika dalších samců rosničky - odhadem 5-10 jedinců. Ač jsem se snažil velmi nenápadně (alespoň v lidském pojetí) přiblížit k místu z nějž se skřehotání ozývalo, hlasy záhy umlkly. Porost vrby ušaté olemovaný ve vodě suchými loňskými stébly skřípince jezerního spolehlivě ukryl malé roztoužené zpěváky před dotěrným vetřelcem. Přesto jsem si nastupujícím májovým šerem odnášel krásný zážitek. 

 

Rosnička zelená (Hyla arborea) je z mnoha ohledů zajímavým druhem. Pro ilustraci doplňuji několik informací:
·         Silně ohrožený druh - v roce 1992 obýval cca 52 % území ČR. Kolik to je nyní???
·         Početnost klesá
·         Lokality většinou do 550 m. n. m.
·         Vodu vyhledává jen na několik jarních dnů, kdy do ní klade vajíčka
·         Většinu roku tráví na vegetaci, kde také loví potravu
·         Samečci se shlukují a hlasovými projevy usilují o přízeň samiček
·         Ozývající se sameček má 10 – 20x větší spotřebu energie než v klidovém stavu
·         K aktivitě několikacentimetrových samečkům postačuje teplota vzduchu  5 - 9°C
 
 
Fotografie rosniček vznikly v rákosinách na březích Neziderského jezera v Rakousku koncem dubna 2007. Stovky rosniček ještě částečně strnulých nočním chladem vstřebávaly na stéblech jemnou pokožkou paprsky ranního slunce.
 
 

Náhledy fotografií ze složky Rosnička zelená Rakousko 2007 04