Jdi na obsah Jdi na menu

Portugalsko - Madeira - banány, víno, ... 2015 08

Klacek tu strčíte do země a roste ... Voda z dešťů, mlh a sněhu doslova prosakuje porézními, minerálně bohatými horninami sopečného ostrova a spolu se stabilně teplým mořem (cca 18 a více stupňů) vytváří optimální prostředí pro bujný růst vegetace. Do dvouset metrů nad mořem tak není problém vypěstovat velmi chutné banány, mango, anonu, pitahayu a další tropické druhy.

 

Pro mne zůstanou gastronomickými symboly Madeiry vynikající banány, několik variant alkoholického nápoje poncha a bolo do caco. 

 

Něco ke gastronomii

 

A ještě něco ke gastronomii 

 

 

Místní vína beru jako zajímavou chuťovku. Zažili jsme sedánek, jehož někteří účastníci seznali poměrně pozdě, že je to něco úplně jiného, než moravské :-).

 

Madeira pohledem enologa

 

Víno z Madeiry není pro každého