Jdi na obsah Jdi na menu

V přírodě

Příspěvky

Slunce, mráz a ...

15. 2. 2018

Noční mrazy střídají už pár dnů slunečné dny, šišky smrků prosychají a semena jsou optimálně vyzrálá. Podobně je tomu i u klečí a omorik, pro semenožrouty je prostřeno. Přímo před okna školní budovy nyní přilétají křivky a ty jsem se vydal fotografovat. Krátká vycházka z tepla kanceláře dopadla úplně jinak než jsem si představoval, přesto zajímavě.

 

Veverka obecná - vřetena zbylá po konzumaci smrkových šišek

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Dopoledne na Radouči

22. 6. 2017

Jen pár set metrů od lesku škodováckého "pentagonu" končí ulice Jana Palacha vzácně nevzhledným kruhovým objezdem. Tady začíná mladoboleslavské království drobných zemních hlodavců - u nás kriticky ohrožených syslů obecných. 

 

Sysel obecný - Radouč - Mladá Boleslav

 
Celý příspěvek

Norník rudý a semenný rok buku

8. 5. 2017

Slunný svah na kraji smíšeného lesa, suchého listí jako nastláno a k tomu loňská, neobvykle bohatá úroda bukvic. Co víc si může drobný hlodavec přát. Kolem tohohle ráje norníků (ale i mnohem plašších myšic) procházím skoro denně, vnímám jejich šelestění, sem tam zahlédnu pohyb. Dnes jsem si tiše přidřepl na kraji cesty a chvíli pozorně sledoval čilou aktivitu. Bonanza bukových semen omezuje jejich vzájemnou agresivitu při vymezování teritorií, samičky trhají z bází stromů chomáčky mechu a odnáší jej do hnízd mezi kořeny, rozeznávám nejmladší jedince, znatelně důvěřivé - populace krátkověkých tvorů zde zažívá právě letos svůj rozkvět.

 

Norník rudý

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Předjarní Šumavou

9. 3. 2017

V době vrcholících parlamentních bojů o novelu zákona o ochraně přírody a krajiny jsem se po letech rozjel na Šumavu ...

 

Šumava - závěsy lišejníků

 

 
Celý příspěvek

Syslové na kolínském letišti

18. 7. 2016

Jednou z poslední cca třicítky lokalit, kde u nás ještě žijí sysly je kolínské letiště. Řídký nevysoký travní porost tvořený zejména jílkem vytrvalým v druhé polovině července pomalu dozrává. Syslové se téměř neustále cpali obilkami, udržovali si někdy i vzájemným hašteřením svá teritoria a dávali pozor na lovící párek poštolek.

 

Sysel obecný - PP Letiště Kolín

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Cupido minimus - nenápadný labužník

10. 7. 2016

Nenápadný, může unikat pozornosti ... takto trefně charakterizuje chování modráska nejmenšího odborná literatura. Už minulé léto jsem přítomnost tohoto maličkého motýlka, s délkou předního křídla 11-14 mm skutečně nejdrobnějšího zástupce našich modrásků, na naší louce v Maršově II zaznamenal. Vzhledem k nízké početnosti jsem propásl možnost vyfotit ho a poslat snímky k determinaci. Dnes jsem s foťákem v pohotovosti nachytal tento kopulující párek.

 

Modrásek nejmenší

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Dopoledne s pětiprstkami

9. 6. 2016

Krása luk ve sklenářovickém údolí pro mne vrcholí rozkvětem pětiprstek. Cestou k jejich domovu v nejsevernějším cípu území nedávno vyhlášené přírodní památky musíte překonat od rozcestí na Bystřici 360 výškových metrů. Odměnou tentokrát nebyly jen pestré smilkové trávníky, ale i pěkný výhled k Mladým Bukům.

 

PP Sklenářovické údolí - pohled k jihu na Mladé Buky

 
Celý příspěvek

Prstnatec bezový ve Sklenářovicích

20. 5. 2016

O tom, že uhnout z hlavní silnice Trutnov - Pec pod Sněžkou a vyšlápnout Sklenářovickým údolím k vrcholu nejvýchodnější části Krkonoš může přinést bohaté prožitky, jsem se na svém webu už před časem zmínil. Pokud zvolíte k vycházce květen nebo červen, můžete počítat s podívanou v našich nejvyšších horách jinde jen stěží dostupnou - vkročíte na rozkvetlé orchidejové louky. Dnes odpoledne jsem zaměřil objektiv na prstnatec bezový. Jde, jak asi tušíte, o silně ohrožený druh naší květeny s poklesem počtu lokalit v intervalu 50 - 90%. Kvete v rámci našich orchidejí časně, v teplejších letech již od poloviny dubna. 

 

Prstnatec bezový

 
Celý příspěvek

Nenápadná miniatura z krkonošských bučin

14. 5. 2016

I plošně skromné výskyty vápenců vytvářejí podmínky pro existenci botanicky zajímavých lokalit. V polovině května můžeme v bučinách na vápenatém podkladě při dostatečně trpělivém hledání najít i v krkonošském podhůří miniaturní orchidej lehce unikající pozornosti běžného návštěvníka, korálici trojklannou. Jedná se nejčastěji o 5 - 10 cm vysoký, silně ohrožený druh naší květeny. Slunečné dopoledne poblíž lomu v Horním Lánově vydalo následující fotografické plody.

 

Korálice trojklanná

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě

Třikrát z přírody podzimního Trutnovska

19. 11. 2015

Sešly se mi tři fotografie z podzimních vycházek do přírody. Na první pohled je nic nespojuje, snad jen náhodnost, s jakou vznikly a blízkost lokalit. Na samostatnou fotogalerii trochu málo. Jen tak je založit je mi líto, tak tedy drobná aktualita ...

 

Podzim v Krkonoších

 
Celý příspěvek
| Rubrika: V přírodě