Jdi na obsah Jdi na menu

Ptačí fotomomenty 2015

31. 12. 2015

Kos černý - sameček v ranním slunci, které odhaluje několik odstínů peří, které běžně vnímáme jako fádně černé. Janské Lázně, 9. 3. Znalci bez problémů určí, že strom na kterém zpívá je smrk omorika.

 

kos-cerny_cr.jpg

 

 

Drozd brávník - z kuchyňského okna v sedmém patře, po ránu 25. 3. Později jsem zjistil, že patří k páru, jehož hnízdo jsem objevil na okrajových větvích smrku za naším domem v Janských Lázních.

 

drozd-bravnik_cr.jpg

 

 

Kos černý - samice, 15. 4., Janské Lázně

 

kos-cerny_cr--3-.jpg

 

kos-cerny_cr--2-.jpg

 

 

Střízlík obecný - věrného společníka mých cest do práce jsem zachytil 22. 4. poblíž svého pracoviště ve Svobodě nad Úpou.

 

strizlik-obecny_cr--1-.jpg

 

strizlik-obecny_cr--2-.jpg

 

 

Červenka obecná - jeden z mých oblíbených druhů za tklivého zpěvu chvilku po poledni, 25. 4. ve Svobodě nad Úpou.

 

cervenka-obecna_cr.jpg

 

 

Slípku zelenonohá a drozd kvíčala - dva ptačí obyvatele královéhradeckých Šimkových sadů (stejně jako titulní kavku), poněkud více uvyklé na lidskou přítomnost, jsem potkal 30. 4.

 

slipka-zelenonoha_cr.jpg

 

drozd-kvicala_cr.jpg

 

 

Pěnice černohlavá - fotografie samečka na vzdálenost cca 60m. Dlouho jsem mu jen naslouchal a nebyl ho schopem odhalit zrakem. Snímek považuji přes všechny technické nedostatky za doklad úžasných schopností fotoaparátu za pár tisíc (všechny v tomto příspěvku pořízeny pomocí Canonu SX50 HS). Ve Svobodě nad Úpou, 7. 5.

 

penice-cernohlava_cr.jpg

 

 

Lejsek šedý - neklidný lovec hmyzu rád vysedává na televizní anténě sousedního domu. Janské Lázně, 11. 6.

 

lejsek-sedy_cr.jpg

 

 

Hrdlička zahradní - zatímco v mém bydlišti na úpatí Krkonoš jsou hrdličky na hranici svého výskytu, na rodném Kutnohorsku stále patří k nejobyčejnějším druhům. Část čtyřicetihlavého hejna na topolech v zemědělském areálu v Chlístovicích, 30. 12.

 

hrdlicka-zahradni_cr.jpg