Jdi na obsah Jdi na menu

XIX. Hrabalovo Kersko

14. 5. 2017

Léta doma čítáváme z Hrabalových knih, léta jsme se také chystali na Hrabalovo Kersko. Dnes to konečně vyšlo. Počasí hrozilo od rána do večera deštěm, to však byla jediná drobná vada vydařené soboty. Z Nymburka jsme se svezli výletní lodí Blanice do Kerska, kde nás očekával pan Kořán, jehož rodině patří prodejna Jednoty na Betonce (dnes rodinný dům). Bývalý kantor nás provázel kerským polesím, vzpomínal na Mistra, hovořil o zdejších pozoruhodnostech, o proměnách míst spojovaných s poetikou filmu Slavnosti sněženek.  

 

Se zaníceným vypravěčem jsme se rozloučili u domu kdysi mediálně propíraného poslance Tluchoře, tedy celkem příznačně u jedné z řady předimenzovaných staveb, charakteristických pro polistopadový vývoj lesního městečka.

 

Tady je Tluchořovo

 

 

 

 

I architektury neznalý se tu mezi borovicemi a duby snadno seznámí třeba s tím, jak vypadá např. rekreační chata ...

 

 

Taková malá rekreační chata 001

 

Taková malá rekreační chata 002

 

 

 

Ale, vzal to nešť!

Na zahradě Hájenky jsme i kolem poledne kupodivu našli dvě místa u stolu, takže při odpoledním kulturně-vzdělávacím programu v Atelieru Kuba nám v břiše nekručelo a se stovkami dalších návštěvníků jsme se mohli nerušeně zamýšlet i smát ...

 

Video 1

Video 2

Video 3

 

 

A protože měla manželka štěstí při slosování soutěžní křížovky, vřadili jsme po návratu domů do hrabalovského sektoru knihovny další zajímavé knížky.

 

Náhledy fotografií ze složky ČR - Kersko - Hrabalovo Kersko 2017 05