Jdi na obsah Jdi na menu

U nádrže Bukówka trochu divočina (zatím)

16. 6. 2018

Pouhé dva kilometry vzdušnou čarou od česko-polské státní hranice, nenápadně ukrytou mezi kopci u vesnice Bukówka, najdete vodní nádrž stejného jména (Jezioro Bukówka). Vodní dílo na řece Bobr, nejdelším levostranném přítoku Odry, jehož historie se začala odvíjet nedlouho po ničivé povodni 1897, slouží jako protipovodňová ochrana, vodní zdroj pro Walbrzych a okolí i rekreační lokalita. 

 

Do současné podoby byla vybudována v letech 1978 - 89. 

 

Pokud jde o koupání, kvalita vody se jevila bez problémů a směrem od hráze k Paprotkám bylo až na dva rybáře zcela volno.

Co bylo však celkem odpuzující, to byl nepořádek poblíž autem dobře přístupných míst na SZ břehu u obce Paprotki. Návštěvníci si tu viditelně nedělají těžkou hlavu s odkládáním nepořádku včetně finálních produktů svého metabolismu. Je však nutno podotknout, že návštěvnická infrastruktura je nulová.

 

Divokému / svobodnému kempování, jak se to vezme, ale brzy odzvoní. V rámci programu Interreg ČR-Polsko (Lubawka + Žacléř) se chystají velké změny - mají se vybudovat pláže, venkovní tělocvičny, kempy, výukové stezky, informační prvky, výhledy, ale i parkoviště a toalety. Místo se má proměnit od letošního podzimu do jara 2020.

 

 

Nádrž i okolní extenzivně obhospodařovaná krajina jsou zajímavé i z hlediska přírodních hodnot. Zvláště kontrastní se situací na české straně hranice pro mne byl zpěv strnadů lučních na stráních nad SV břehem.