Jdi na obsah Jdi na menu

Legenda trutnovské lesárny oslavila devadesátku

14. 5. 2019

Přátelsky, s úctou i humorem jsme oslavili neuvěřitelné 90. narozeniny jedné z legend naší školy, Ing. Jindřicha Vojtěchovského. S panem inženýrem se vždy rád setkám, pohovořím, obdivuji jeho duševní svěžest, všestranný rozhled a neustálý zájem o dění ve škole. Zrovna před pár týdny jsme v areálu střediska ve Svobodě vysadili řadu okrasných dřevin, výpěstků, které nám daroval. 

 

Cituji ze stručného cv sepsaného kolegy Jiřištou a Kejklíčkem:

 

"Dne 14. 5. 2019 se dožívá Ing. Jindřich Vojtěchovský úctyhodného věku devadesáti let!

Pan inženýr patří mezi první absolventy naší školy.

Po absolvování Lesnické fakulty v Praze nastoupil k Lesprojektu, kde byl v roce 1960 pověřen obnovou LHP pro lesní hospodářský celek v Trutnově.

Bohaté zkušenosti, získané v praxi, mohl využít při výuce odborných předmětů na naší lesnické škole, na kterou nastoupil 1. 3. 1964. Při předávání vědomostí generacím lesáků stihl pan inženýr napsat několik odborných učebnic, podílel se na tvorbě učebních pomůcek, fotografické dokumentaci a aktivní činnosti v ČSOP.

Od 1. 9. 1974 až do 31. 8. 1991 pracoval na naší škole jako pedagogický zástupce ředitele. Aktivně se podílel na budování a provozu školy. V tomto období zaměstnanci školy s vydatnou pomocí studentů vystavěli chatu Vobešlovku s brokovou střelnicí. Mnozí dříve narození absolventi si jistě vzpomenou na velmi náročnou, víceméně svépomocnou, výstavbu domova mládeže Lužická, kdy museli o prázdninách na povinnou týdenní brigádu.

I v těchto ekonomicky složitých letech si za cenu značného osobního nasazení a velkého risku dovedlo vedení školy poradit a vytvořit přijatelné podmínky pro snazší studium na škole.