Jdi na obsah Jdi na menu

Na pár dní v metropoli Toskánska

10. 2. 2019

Cesta do a z Florencie spoji nechvalně proslulého Flixbusu, to byl zážitek svého druhu. Pokud máte dost času (protože něco jako dodržení jízdního řádu raději neočekávejte) a smysl pro poněkud bizarní situace, pak se na palubě zelených busů nebudete nudit. Já jsem si to vyloženě užil, manželka bohužel mnohem méně.  

 

Jízdenky (Praha Florenc -  Villa Constanza a zpět) jsem kupoval s velkým předstihem, přímá cesta tam i s rezervovanými místy vyšla na 1088 Kč na osobu. Zpáteční cesta bez rezervace s přestupem v Boloni přišla na 1078 Kč.

 

Spoj, kterým jsme v pátek 1. února 2019 vyrazili do toskánské metropole startoval z Drážďan (toto se ovšem nedozvíte, stejně tak, jako jsem nebyl schopen vypátrat sled zastávek na trase) a do Prahy dojel na čas. Odbavení hrstky cestujících bylo rychlé, ale pak si dvojka italských řidičů v klidu pokuřovala a tak byl už odjezdový čas 21:10 překročen o čtvrt hodiny. 

 

Podařilo se nám spokojeně usnout. Až do Innsbrucku, o němž se na Wikipedii mj. dočteme že: "leží asi 30 km severně od Brennerského průsmyku, nejschůdnější cesty do Itálie". Palubní teploměr hlásil 4°C, nastupující pasažéři přiklouzávali v dešti po zledovatělých zbytcích sněhu k autobusu a nic nenasvědčovalo, že nás zanedlouho čeká dlouhá nedobrovolná přestávka.

 

Už na prvních kilometrech Brennerské dálnice déšť vystřídal sníh a to s takovou intenzitou, že to okamžitě zaujalo mou pozornost (i když na poměry Alp se pravděpodobně nijak mimořádný povětrnostní jev nejednalo) a vzpomněl jsem si, jak jsem podobně nevěřícně zíral před půlnocí 1. června 2013 doma v Janských Lázních na provazy deště (na Černé hoře spadlo v nejdeštivější šestihodinovce 80 mm a v Horním Maršově dokonce 45,8 mm za hodinu ), který se stal v okolí původcem mnoha povodňových škod.

 

Několikacentimetrové mokré vločky dopadající na čelní sklo budily respekt a po půlnoci se potvrdilo, že zcela oprávněně. Rychlost proudu vozidel směřujících do Itálie pomalu klesala, ale dokud daleko vpředu svítily zadní reflektory sněžných pluhů, pořád se jelo. Teplota klesla na nulu a sněhu kolem přibývalo neuvěřitelnou rychlostí, za hodinu zhruba 20 cm (celkově do rána tak třicet). S prvním zapadlým kamionem v pravém pruhu jsme zastavili. Kolony narostly v obou směrech na desítky kilometrů a nad ránem sjela na dálnici ve směru zpět do Rakouska lavina.  V této chvíli bylo nejrozumnější přijmout se stoickým klidem fakt, že přírodní síly v synergii s přístupem řidičů kamionů a prací italských silničářů přerušily severojižní tranzit a opět se ponořit do spánku.

 

S prvními hodinami ranního světla se kolem hradeb zasněžených náklaďáků nedělo zprvu vůbec nic a v nepatřičném klidu ztichlé dálnice naši řidiči popustili uzdu své rozvernosti - vylezli se ven koulovat. I šoféři kamionů postupně začali opouštět kabiny kamionů a bylo až komické sledovat čím vším se pokoušeli odhazovat sníh a vyprošťovat svá vozidla. Mezi všemi těmi kusy kartonů, plastovými či kovovými víky, lopatkami na smetí či táci od jídla byl tak konvenční kus nářadí jako lopata byl spíš výjimkou. 

 

 

Brenner 2. 2. 2019

 

 

 

Brenner 2. 2. 2019 v 9:21

 

 

Předchozí fotografie jsou z 2. 2. 2019 z 9:21, kdy už obleva společně s úsilím uvězněných a správy brennerské dálnice velmi zvolna směřovala k vysvobození nedobrovolných trosečníků v obou směrech (zprávy uvádějí informaci o 200 evakuovaných osobách). V pozdním dopoledni už jsme se dvacítkou plížili průsmykem dolů proti beznadějné koloně v protisměru a bavili se sledováním variací na téma sněhulák. Nabrané zpoždění šesti hodin už se nezměnilo. U Modeny už jsme projížděli krajinou zalitou záplavami a vydatný déšť tvořil kulisu i po zbytek naší cesty do Florencie, takže jsme notně promokli i na posledních pětistech metrech od nádraží Santa Maria Novella do ulice Via Faenza, kde jsme se ubytovali.

 

Ráno 3. 2. 2020 byla včerejší nepřízeň rychle zapomenuta a jen vzedmuté a kalné vody Arna zůstaly její připomínkou.  Po snídani jsme plni očekávání vyrazili do města zalitého sluncem a vlahým jarním vzduchem.

 

 

Návštěva Florencie únor 2019

 

 

Florentská panoramata

 

Mercato Centrale  - jedna z místních tržnic

 

Galleria dell'Accademia

 

Galleria dell'Accademia - David

 

Galleria degli Uffizi

 

San Miniato al Monte

 

Santa Maria Novella

 

Beer House Club