Jdi na obsah Jdi na menu

Foresta Umbra - lesní rezervace v NP Gargano

22. 4. 2016

Na jihoitalském poloostrově Gargano se zachovalo 400 ha původního středomořského smíšeného lesa. Západně od města Vieste, v nadmořské výšce 400 - 800 m. n. m. rostou stromy a byliny povědomé ze střední Evropy společně s druhy mediteránu. Ve spoře zalesněné krajině Apulie působil vstup do chladivého stínu staletých lesních porostů jako zjevení ...

 

Foresta Umbra - NP Gargano

 

Rezervaci Foresta Umbra lze z hlediska vegetace rozdělit do zhruba dvou částí. V nejvyšších polohách (600 - 800 m. n. m.) dominuje buk lesní, jeho více než osmdesátiprocentní zastoupení doplňují tisícileté tisy, javor klen a jilm drsný. V podrostu pak cesmína ostrolistá, lýkovec vavřínový a listnatec ostrolistý. Bylinné patro bukových porostů je středoevropsky povědomé - zaznamenal jsem hlavně odkvetlé dentarie a mařinku vonnou.

 

Nižší polohy obsadily druhově pestrá společenstva s dubem cerem (45 %) a jasanem zimnářem (21 %) s příměsí habrovce, javoru babyky, javoru kalinolistého, dubu šípáku, lípy velkolisté, jeřábu ptačího a např. jeřábu břeku. Nejatraktivnější bylinnou složkou byly bezesporu bohatě kvetoucí bramboříky vykrojené. 

 

Dojem "Lesa stínů" dotváří vsudypřítomné břečťany šplhající za světlem po kmenech mnohdy úctyhodných rozměrů. V porostních pláštích se uplatňují plaménky, ostružiníky apod.

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Foresta Umbra - NP Gargano - Itálie 2016 04