Jdi na obsah Jdi na menu

V hlavním městě Západozemí

3. 10. 2018

Předpokládám, že vzhledem k popularitě nejúspěšnějšího seriálového počinu HBO, znají především mladší generace scenérie jihochorvatského Dubrovníku (patřičně upravené) spíše jako exteriéry fiktivního Králova přístaviště. Mne sice fenomén Hry o trůny bohužel nebo bohudík minul, ale příležitost prohlédnout si historické centrum přehledně obepnuté hradbami, které musely v minulosti opakovaně opravdu něco vydržet, jsem se zájmem sobě vlastním využil.

 

Dostat se do Dubrovníku z příjemného města Trebinje na území Republiky Srbské (vzdálenost 32 km) se ukázalo vzhledem k nutnosti překročit hranici do chorvatské exklávy EU jako neobvyklý problém. Pohraniční buzerace dobře známá ze starých časů protáhla celkovou dobu jízdy na 3 hodiny.

 

Pochůzkou, vyhlídkami a focením na hradbách jsem strávil hodinu čtyřicet (dvě pro pomalejší chodce), další dvě hodiny v uličkách plných památek. Dubrovník se vám bude líbit.

 

Ani na samém konci září nemohlo být pochyb o zcela mimořádném významu dubrovnického starého města pro hospodářství vylidňující se země, která opírá svou dlouhodobě chatrnou ekonomiku o příjmy z turismu. Poslední dostupná čísla kvantifikující váhu příjmů z cestovního ruchu hovoří o podílu 18-25 % HDP. Každopádně jde o neobvyklé hodnoty (srov. Španělsko 14 %, Itálie 11 %, Francie 9%, ČR 3 %) pramenící z podnikatelské praxe, důvěrně známé i statisícům našich návštěvníků Chorvatska.

 

Nelze přehlédnout, že i potenciál oblíbeného seriálu je intenzivně vytěžován. Absurdně vysoké ceny upomínkových předmětů dokonale kopírovaly vzedmutou cenovou hladinu všeho, co si jen představíte.

 

Docela by mne zajímalo, zda po vás někde jinde ve Středomoří budou chtít za návštěvu toalety více, než na veřejných záchodcích poblíž Pilské brány :-). 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chorvatsko - Dubrovník 2018 09