Jdi na obsah Jdi na menu

Na oslavách v Polsku

1. 7. 2017

K bohaté žni akcí měsíce června se na jeho samém závěru zařadila účast zástupců České lesnické akademie Trutnov (Kejklíček, Hout, Jirmann a Franc) na jubileu 70 let existence naší partnerské školy v Rogozinci. Do lubušských rovin jsme dorazili s dostatečným předstihem a po krátkém intermezzu v místním konzumu nás již čekalo přivítání s polskými přáteli, doplněné pozváním na společnou slavnostní večeři s řediteli lesnických škol zřizovaných v Polsku ministerstvem životního prostředí. V této souvislosti je zajímavé zmínit, že sedm z jedenácti těchto škol řídí ženy. 

 


Hlavní den oslav, sobota 1. 7., odstartoval dvouhodinovou mší v kostele sv. Josefa, celebrovanou biskupem zelenohorsko-gorzowské diecéze, jež se v rámci polského episkopátu věnuje pastoraci pracovníků v lesnictví, vodním hospodářství a ochraně přírody. I další průběh oslav demonstroval pro našince neobvyklé, pro naše severní sousedy však zcela samozřejmé sepětí římskokatolického kléru, představitelů armády a státních institucí.

 

 

Oficiální část velkoryse pojatých a důstojně plynoucích oslav byla zakončena oceňováním těch, kteří se zasloužili o rozvoj školy. Mezi laureáty jsou také pánové Korbelář, Kejklíček a Hout.