Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Další stovky hektarů lesa pro ČLA Trutnov

2. 2. 2015

Porostní mapaZastupitelstvo Královéhradeckého kraje na dnešním 19. zasedání schválilo návrh "Darovací smlouvy o bezúplatném převodu nemovitostí z vlastnictví České republiky" týkající se převodu cca 500 ha pozemků určených k plnění funkcí lesů, lesních porostů, včetně součástí a příslušenství. 

Celkem 45 stran z téměř padesátistránkové smlouvy zahrnuje výčet pozemků převáděných z majetku ČR do majetku Královéhradeckého kraje. Tento převod umožní na dalších 50 let zlepšení podmínek pro zajištění kvalitní odborné praktické přípravy a výuky žáků lesnických oborů České lesnické akademie Trutnov.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČLA Trutnov

Víceleté gymnázium - jedna z možností ...

26. 1. 2015

Kdyby fungování českých základních škol budilo u nás, rodičů šikovných a motivovaných dětí, mírně řečeno, větší respekt, nebylo by co řešit. Základku s dostatkem míst na druhém stupni bychom vždy někde poblíž našli. Tak tomu ale v současnosti není! Proto i já za pár měsíců, s lehkou nervozitou, doprovodím naši Aničku k přijímacím zkouškám na osmiletý obor gymnázia ...
 

Přijímací zkoušky na víceletá gymnázia

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

PF 2015

24. 12. 2014

PF 2015 - Ing. Jiří Franc

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Vánoční dárek pro české lázeňství

22. 12. 2014

lazne.jpgJako pěkný vánoční dárek lze vnímat dnešní podpis prezidenta republiky pod novelou zákona č.48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění jehož součástí je i upravený indikační seznam pro lázeňskou péči. Pacienty i zaměstnance lázní potěší prodloužení pobytu u vybraných diagnóz zpět na 28 dnů.

V České republice nyní funguje celkem 30 léčebných lázeňských zařízení. Pokud jde o Královéhradecký kraj, jsou to Janské Lázně a Bělohrad a na zmrtvýchvstání (snad březen 2015) čekají ve Velichovkách.

Snad i pro tuto oblast nastává období určité stability. Před rokem a půl vypadalo vše úplně jinak ...

 

 
Celý příspěvek

Vánoce pro zvířátka v Jaroměři

20. 12. 2014

Letos se vydala podpořit jaroměřské ochránce přírody větší část naší rodiny. Tak jako v loni nepěkné počasí, zajímavý program, tentokrát za přítomnosti České televize a povzbudivý zájem desítek návštěvníků - krásné bylo vidět zaujetí dětí, který snad alespoň některým z nich vydrží i do dalších let a bude znamenat novou naději pro naši přírodu...
 

Vánoce pro zvířátka 2014 - Jaroměř

 
Celý příspěvek

Návštěva Evropského parlamentu ve Štrasburku

19. 12. 2014

Těsně před Vánoci jsem se na základě pozvání europoslace, místopředsedy Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), biologa RNDr. Pavla Poce zúčastnil cesty do metropole východofrancouzského Alsaska, sídelního města Evropského parlamentu (EP) – Štrasburku (alsasky Strossburi).
 
Velmi dobře organizovaná cesta 54 členné skupiny z mnoha koutů České republiky byla příležitostí uvědomit si evropský rozměr vývoje naší minulosti i současnosti ... VIDEO

 

evropsky-parlament-strasburk.jpg
 

 
Celý příspěvek

Muzeum, které nelze minout

16. 12. 2014

Technické muzeum SinsheimJihoněmecká dálnice A6 spojující hraniční přechod Rozvadov se Saarbrückenem na německo-francouzské hranici míjí cca 460 km od Prahy předměstí celkem nenápadného, dvanáctitisícového Sinsheimu. Zde, naproti nedávno vybudovanému fotbalového stadionu Rhein-Neckar Arena, upoutá nevšední scenérie dvou nadzvukových dopravních letadel - nepřehlédnutelný symbol místního technického muzea, jednoho z největších a nejnavštěvovanějších v Evropě. To je dostatečný důvod, proč se na jinak zcela nevábném okraji bádensko-württembergského maloměsta alespoň na pár hodin zastavit ...  

 
Celý příspěvek

Firma škole 2014 - Královéhradecký kraj

15. 12. 2014

khk_kraj.jpgSpolupráce škola vers. firma v mnoha svých podobách – odborný výcvik či praxe ve firmách, další vzdělávání učitelů, monitoring jednotného zadání závěrečných zkoušek a profilových maturit odborníky z praxe, pomoc při náboru žáků apod. je současným vedením Královéhradeckého kraje jednoznačně podporována, k čemuž by měla přispět i odpovídající medializace úspěšných příkladů takové spolupráce. 

Během prosince jsem jako člen hodnotící komise obdržel od ředitele Krajské hospodářské komory Královéhradeckého kraje nominační listy s návrhy nejlépe spolupracujících firem se školami v našem kraji ... VIDEO

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Certifikace PEFC

13. 12. 2014

Péče o lesní porosty na školním polesí České lesnické akademie Trutnov splňuje kritéria trvale udržitelného hospodaření, která vzešla z jednání 2. ministerské konference o ochraně lesů v Evropě konané v roce 1993 v Helsinkách. Tuto skutečnost potvrzují posudky nezávislých certifikačních orgánů na jejichž základě jsou udělovány certifikáty s časově omezenou platností.

Certifikace lesů

Zjistěte více o historii i současnosti certifikace lesů u nás i ve světě ...

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kraj má rozpočet na rok 2015

8. 12. 2014

Rozpočet Královéhradeckého kraje pro rok 2015 byl dnes jednomyslně schválen 40 hlasy přítomných zastupitelů! Téměř jako poklonu lze brát konstatování jednoho z členů krajské opozice, že si rada kraje takto sestaveným rozpočtem prvoplánově "nekupuje přízeň voličů". Pokud jde o mou primární zájmovou oblast, tedy školství, to bude mít k dispozici 337 719 700 Kč. Jde o 9 % z celkových plánovaných výdajů kraje a vzhledem k roku předchozímu o navýšení +0,8 % ...
 

Rozpočet Královéhradeckého kraje 2015

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Mikulášský podvečer pod Černou horou

5. 12. 2014

Dnes v podvečer dorazil za dětmi do janskolázeňského kina Vlast jako každoročně Mikuláš se svým doprovodem. Ještě než začala nadílka, tleskalo zcela zaplněné hlediště šikovným žáčkům z místní mateřské školy a malotřídky. Trpělivé paní učitelky mohou být se svými malými svěřenci spokojeny.

Mikulášská besídka 2014 Janské Lázně

 
Celý příspěvek

Krása zanikajícího baroka

25. 11. 2014

Z živých nedělních trhů na Kuksu jsme proti proudu Labe zamířili ke Stanovicím a dál ... Zatímco kuksský Hospital s nejbližším okolím vykvétá díky evropským stamilionům do krásy, v ústraní zádumčivého Nového lesa tiše zaniká jiný barokní unikát – Braunův Betlém vytvořený krátce poté, co v roce 1717 zakoupil hrabě F. A. Špork les poblíž Kuksu a nechal ho proměnit ve svatý háj. 

 

Braunův Betlém v Novém lese

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Kuks - Braunův Betlém 2014 11

Přednáška ve Velkých Svatoňovicích

21. 11. 2014

V tomto týdnu jsem na pozvání Obecního úřadu Velké Svatoňovice přednášel o své letité zálibě - ornitologii. Témata mého povídání o ptácích a lidech byla mimo jiné význam ptáků pro člověka, vývoj početnosti ptáků v Evropě a ČR, poznatky o ptačí migraci, doporučení pro jejich praktickou ochranu a závěrem i několik ptačích zajímavostí až kuriozit z Krkonoš (ukázka části obsahu přednášky v článku). Došlo i na dotazy a zkušenosti místních obyvatel s pozorováním některých ptačích druhů. 

Lidsky příjemnou akci navštívila cca dvacítka občanů, kterým tímto ještě jednou děkuji za milou pozornost.

 

Ornitologická přednáška ve Velkých Svatoňovicích

 

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Má listopadová kontrarevoluce

16. 11. 2014

listopad-1989.jpgDnešní večer mne zlákal zavzpomínat na dobu před čtvrtstoletím. Neodolal jsem a na dalších řádcích tak učinil. Omlouvám se těm, kterých by se snad v textu přítomná nadsázka nějak dotkla v kontrastu s významem tehdejšího období.  Listopadové události roku 1989 jsem prožíval coby čtrnáctiletý žák trutnovské Střední lesnické školy. Z přelomového úseku našich nejnovějších dějin mi v paměti ulpěly spíš pocity, než mnoho faktů. Těm v mém případě určitě dominovalo vzrušení, že se děje něco výjimečného.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Pátek čtrnáctého

14. 11. 2014

Aniž by to tušili, zvolili žáci čtvrtého ročníku oboru Mechanizace a služby pro konání svého stužkovacího večírku docela symbolické datum. Právě v pátek 14. listopadu 2014 zpřístupnil CERMAT prostředí pro MZ v termínu jaro 2015. Malá slavnost, při níž jsme se s našimi čtvrťáky sešli ve vinárně Hotelu Krakonoš, odstartovala nezadržitelně se blížící maturitní mašinerii. Přejme si, aby si větu, kterou tak často slýchali od svého třídního učitele, až si ji nakonec zvolili jako moto na své stužky, vzali opravdu k srdci.

Tak tedy „Hoši, učte se!“

 

Stužkovací večírek

 
Celý příspěvek

Magda - imatrikulace na lékařské fakultě

25. 10. 2014

Tak výjimečných okamžiků, jako bylo dnešní Magdino složení akademického slibu, je v životě rodičů jen pár. S pocitem dojetí a zadostiučinění jsme s dalšími blízkými v zaplněném hradeckém Aldisu přihlíželi slavnosti, během které se naše dcera stala součástí akademické obce nejprestižnější české vysoké školy. Od prvních dnů prvního semestru se ukazuje, že studium všeobecného lékařství na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové nebude nijak snadnou záležitostí.

 

lekarska-fakulta-univerzity-karlovy-v-hradci-kralove---imatrikulace-2014--19-.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Rekonstrukce dalšího úseku silnice III/2961

24. 10. 2014

Silnice III/2961

Silnice III/2961, oprávněný zdroj nespokojenosti občanů i návštěvníků Janských Lázní patří až do kategorie C, takže její právě probíhající rekonstrukce, naplánovaná do 4 etap, je svého druhu nesamozřejmým faktem. Jistě, že svou roli hraje lokalita lázeňského místa, jak dokládá text důvodové zprávy, na základě které jsme na zasedání Zastupitelstva Královéhradeckého kraje dne 23. 6. 2014 přidělili na opravu úseku č. 2 zmíněné komunikace z ušetřených finančních částek u již dokončených stavebních akcí částku 8 480 000 Kč.
 

Pár fotek ze staveniště mezi 4. 10. a 7. 12. 2014.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

OP VK = spousta peněz do vzdělávání

23. 10. 2014

OP VK

V Hradci Králové dnes proběhla závěrečná konference operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK) - v jeho rámci byly jednotlivé aktivity úřadů, škol, organizací působících v oblasti volného času dětí a mládeže a mnoha dalších institucí v ČR v letech 2007-13 podpořeny celkovou částkou 1 954,6 mil. €

Se svými kolegy z České lesnické akademie Trutnov jsem se tvorbou digitálních učebních materiálů do programu rovněž zapojil a společně jsme získali pro naší školu významné finanční prostředky ...
 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Zase budeme volit!?

5. 10. 2014

Volby 2014

„Síla demokracie nespočívá v tom, že by vybírala ty nejlepší k vládě, nýbrž že každou vládu lze běžnými prostředky (volbami) odvolat“.

Karl Raimund Popper (1902-1994) – dílo Otevřená společnost a její nepřátelé. 

Filosof, původem Rakušan (tatínek z Roudnice nad Labem, dědeček z Kolína), který provedl detailní rozbor totalitních praktik fašizmu a komunizmu a byl zastáncem otevřené, demokratické společnosti. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

S nakousnutým jablkem do lesa

2. 10. 2014

MapLes for iPad

Několik učitelů České lesnické akademie a THP pracovníků našeho školního polesí je pro své pracovní úkoly vybaveno tablety iPad. Minulý čtvrtek provedl jednatel firmy Lesprojekt Hradec Králové, s.r.o. proškolení k novým funkcím zajímavého softwaru MapLes, který je součástí bohaté nabídky aplikací dostupných na App Storu. Jedná se o výbornou pomůcku pro majitele či správce lesa. Na zařízení iPad připojeném k internetu určí s přesností cca 2m polohu uživatele a potom umožňuje pracovat přímo v terénu s lesnickými mapami propojenými s údaji z hospodářské knihy (stav porostu, těžba, zalesňování, …). 

 

 
Celý příspěvek

Studijní cesta do Vojvodiny - část 3

30. 9. 2014

v3.jpgNa konci září jsem se zúčastnil studijní cesty do srbské Autonomní oblasti Vojvodina. Jednalo se o devátý ročník vzdělávací akce organizované pro zástupce škol zřizovaných Královéhradeckým krajem s cílem poznávat systém školství v různých evropských regionech. Součástí cesty bylo rovněž setkání s českou komunitou v oblasti srbského Banátu, která je krajskou samosprávou KHK již déle než desetiletí podporována.

Jako milovník přírody a vůbec zvídavý element zakončuji cestovní zprávu poznámkami, jejichž nadpis by mohl znít, poměry přírodní, hospodářské a společenské.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Srbsko mix 2014 09

Studijní cesta do Vojvodiny - část 2

29. 9. 2014

v2.jpgNa konci září jsem se zúčastnil studijní cesty do srbské Autonomní oblasti Vojvodina. Jednalo se o devátý ročník vzdělávací akce organizované pro zástupce škol zřizovaných Královéhradeckým krajem s cílem poznávat systém školství v různých evropských regionech. Součástí cesty bylo rovněž setkání s českou komunitou v oblasti srbského Banátu, která je krajskou samosprávou KHK již déle než desetiletí podporována.

Cestovní zpráva pokračuje poznatky a informacemi na téma česká menšina.

 
Celý příspěvek

Studijní cesta do Vojvodiny - část 1

28. 9. 2014

v1.jpgNa konci září jsem se zúčastnil studijní cesty do srbské Autonomní oblasti Vojvodina. Jednalo se o devátý ročník vzdělávací akce organizované pro zástupce škol zřizovaných Královéhradeckým krajem s cílem poznávat systém školství v různých evropských regionech. Součástí cesty bylo rovněž setkání s českou komunitou v oblasti srbského Banátu, která je krajskou samosprávou KHK již déle než desetiletí podporována.

Podrobnou cestovní zprávu začínám dílem týkajícím se naší stěžejní oblasti zájmu - školství.

 
Celý příspěvek

Ochotnické divadlo ve Svobodě nad Úpou

21. 9. 2014

Divadelní ochotníci ze Svobody nad Úpou

Kořeny ochotnického divadla sice sahají ve Svobodě nad Úpou do roku 1870, ale z bohaté tradice nezbylo mnoho. Místní novodobí ochotníci s několika janskolázeňskými sehráli v předvečer již 11. ročníku Rudolfových slavností své druhé představení s názvem Běsděs. Byl jsem se také podívat, nad čím že to trávila i má manželka a mladší dcera řadu dlouhých odpolední a večerů ...

 
Celý příspěvek

Den železnice s premiérem Sobotkou

14. 9. 2014

Den železnic 2014 - TrutnovNa trutnovském a vrchlabském nádraží a tratích do Vrchlabí a Svobody nad Úpou proběhla "krkonošská" část letošních oslav Dne železnic. Akce se termínově prolnula s Dny evropského dědictví a také obrátky nabírající kampaní před komunálními a senátními volbami.
Zúčastnil se i předseda vlády Bohuslav Sobotka, který společně s nejvyššími představiteli Královéhradeckého kraje podpořil obhajobu kandidatury současného senátora MUDr. Pavla Trpáka.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Trutnov - Den železnice 2014 09

Degustace izraelských vín

29. 8. 2014

Degustace izraelských vínOchutnávka izraelských vín s PhDr. Robinem Böhnischem, to je vždy příjemná kombinace vybraných chuťových požitků a spousty informací zdaleka nejen o izraelském vinařství. Dnes jsme se nad 12 vzorky sešli s kolegy v aule České lesnické akademie v Trutnově.

 

 
Celý příspěvek

Ministr zemědělství na lesárně

26. 8. 2014

Ministr zemědělství Marian Jurečka na České lesnické akademii TrutnovZa účasti ministra zemědělství Ing. Mariana Jurečky, hejtmanů Královéhradeckého a Karlovarského kraje a Ing. Daniela Szóráda, PhD. - generálního ředitele LČR s. p. dnes proběhlo v prostorách Centra odborného vzdělávání v lesnictví v trutnovském Horním Starém Městě jednání o potřebách a možnostech rezortní podpory českého lesnického školství. Dalšími aktéry reprezentativního setkání byli mimo jiné náměstek ministra zemědělství pro úsek lesního hospodářství, náměstci hejtmana Královéhradeckého a Jihomoravského kraje, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Ústeckého kraje a ředitelé lesnických škol ze Šluknova, Žlutic, Křivoklátu a Bzence.

 
Celý příspěvek

Broumovsko má své kouzlo

21. 8. 2014

Z našeho balkónu vidíme za dobré dohlednosti na horizont vzdálený něco přes 40 km. V mlžném oparu na východě se oči zastaví na charakteristické siluetě stolové hory Hejšoviny, která, ač za hranicemi Broumovska, je pro nás optickým pojítkem s touto kotlinou obklopenou horskými hřbety, místem s krásnou přírodou, bohatou historií, spoustou památek, ale také dosti odlehlým územím s nelehkým živobytím. V zimě to za prací třeba do Trutnova trvá autem i přes dvě hodiny ...

Silueta Hejšoviny z našeho balkónu - 24. 2. 2011

 

 
Celý příspěvek

Z broumovského pivovaru

18. 8. 2014

Broumovský pivovarPohlídali jsme si s manželkou termín komentované prohlídky broumovského pivovaru s následnou ochutnávkou. Erudovaný průvodce nás zasvětil do historie i současnosti provozu, výrobní technologie, upozornil na zajímavosti v muzeu a nakonec nám nabídl pět druhů piv z bohatého sortimentu firmy. Dvanáctka Opat nás opravdu zaujala a tak jsme si na ní později zašli do broumovského baru "U Votroka" - ten nám doporučili ve vzorkové prodejně v areálu pivovaru a podle naší zkušenosti dobře věděli co činí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Broumov - pivovar 2014 08

Týden v Máchově kraji

9. 8. 2014

Z Máchova krajeRodinná dovolená ve stopách velkého českého romantika - dobrý nápad, který mohu doporučit. Odolat za krásného počasí příjemnému lenošení na plážích Máchova jezera nebylo jen tak. Malý a Velký Bezděz, tajemnem opředený hrad Houska, překvapivě malebné soubory lidové architektury ve vesnicích Žďár a Kruh, Máchův památník v Doksech či prastaré bukové lesy na sopečných vrcholcích čnících z písčitých plošin, to jsou však působivá místa, kvůli jejichž poznání stálo za to hodit batoh na záda a trochu se zapotit ...

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: ČR - Máchův kraj 2014 08