Jdi na obsah Jdi na menu

Aktuality

Příspěvky

Pisa třikrát jinak

8. 2. 2019

Město Pisa je natolik přitažlivý cíl, že na jeho návštěvnost nemá roční období pravděpodobně podstatný vliv. Uváděných 5 milionů návštěvníků ročně se soustřeďuje na Náměstí Zázraků, které má včetně plochy staveb ani ne 10 hektarů. I když na Šikmou věž z  důvodu omezení vystoupí ročně "jen" 500 - 600 tisíc turistů předcházelo našemu výletu objednání termínovaných vstupenek. Jistota je jistota. Zvolil jsem pozdní odpoledne s nadějí na pěkné světlo a ta se naplnila.

 

pisa.jpg

 

 

 

 
Celý příspěvek

Ravenna - poklady UNESCO bez turistických davů

6. 2. 2019

Začátkem února působila Ravenna dost ospale, jasný den, od Jadranu studeně zafukovalo. Staříci (italští elegáni, ne naši dědkové) na Piazza del Popolo poklidně rozprávěli v hloučku na slunečné straně náměstí. Turisté vůbec žádní a vstupenka do pěti památek UNESCO za 9,50€ - co víc si přát! A to už cesta sem byla krásným zážitkem!

 

Ravenna 

 
Celý příspěvek

Slavnostní zakončení projektu IROP

30. 1. 2019

Za účasti náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Mgr. Martiny Berdychové a krajského radního pro investice a majetek Mgr. Václava Řehoře dnes proběhlo v budově Centra odborného vzdělávání v lesnictví slavnostní zakončení projektu „Pořízení vybavení pro zkvalitnění teoretické a praktické výuky ČLA Trutnov„. Akce spolufinancovaná z IROP (90%) a prostředků Královéhradeckého kraje (10%) znamená pro naši školu celkovou investici přes 36 milionů korun. Úspěšně zakončené snažení představuje jeden z několika významných projektů, jimiž náš zřizovatel, Královéhradecký kraj, zřetelně prokazuje příkladnou péči o rozvoj středních škol v regionu.

 

Česká lesnická akademie Trutnov - slavnostní zakončení projektu IROP

 
Celý příspěvek

Výroční naháňka 2019

12. 1. 2019

Těžko říci, nač se účastníci znalí koloritu našich výročních naháněk nejvíce těší. Ať už jsou to přátelská setkání podobně naladěných lidí, promyšleně uspořádaný lov s bohatým výřadem či veselá poslední leč, všeho si sedmdesátka hostí i domácích včera užila hojnou měrou.

 

Výroční naháňka České lesnické akademie Trutnov 2019

 
Celý příspěvek

900 / 9000

2. 1. 2019

Příjemně dlouhé vánoční volno jsem si proložil přednáškou finského manželského páru učitel ZŠ/manažerka MAS, pořádanou v rámci KAP rozvoje vzdělávání v Královéhradeckém kraji. Že je už nějaký čas finské školství považováno za téměř ideální model je celkem známá věc. Proč tomu tak je se dá posbírat po nejrůznějších článcích, rozhovorech a videích, ale není nad osobní zkušenost. Samozřejmě, že bych to rád okouknul přímo na severu, zatím mi to alespoň docela jasně nastínila dnešní dvouhodinovka otázek a odpovědí. 

 

finske-skolstvi.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

PF 2019

31. 12. 2018

pf-2019_bw_650.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Kůrovec aneb nejde jen o dřevo

22. 11. 2018

Kůrovcová kalamita nabírá v posledních letech dramatické tempo. Kombinací několika důvodů mizí sta a tisíce hektarů lesa. Přetlak nabídky snižuje ceny dřeva, ekonomické ukazatele vzbuzují u vlastníků oprávněné obavy z budoucnosti. Pomůže stát? Možná. Les ale není jen dříví, je to výrazný krajinotvorný prvek. Pokud klimatický trend posledních několika let přetrvá, zůstane brzy na mnoha místech tak samozřejmá zábava, jako vycházka na houby, na  několik příštích desetiletí jen vzpomínkou. Příroda nás sráží na kolena. Zatím jen v lesním hospodářství, zatím jen v některých lokalitách. Zatím ...

 

Kůrovcové dříví 2017

 
Celý příspěvek

Připomínka sta let republiky

26. 10. 2018

Pro malou připomínku 100. výročí založení Československé republiky jsme rozhodně nezvolili formu, kterou už jistý čas razí nejvyšší patro naší společnosti. Pozváni byli všichni, přišli ti co sami chtěli a vše tak logicky klaplo. Na úvodní promluvu ředitele školy, navázal motem VII. všesokolského sletu kolega RNDr. Kejklíček, který předal slovo Ing. Škodovi. Ten ve svém referátu originálně rozvinul paralely mezi  vlastnostmi a historií českého národa a růstovými charakteristikami našeho národního stromu - lípy. Jednu jsme poté v areálu školního polesí pečlivě zasadili a až se za sto let pod její korunou setkají naši nástupci, snad si budou rozumět také tak dobře jako dnešní odpolední sešlost. 

 

ČLA Trutnov - výsadba památné lípy na školním polesí

 
Celý příspěvek

Kolem Červeného Kostelce

14. 10. 2018

Po malém výkyvu koncem září se zase drží letní počasí. Náladu pěkné nedělní vycházky by v takovém případě nemělo nic kalit. Když ale procházíte podkrkonošskými lesy a na zem ze zdánlivě zdravých stromů doslova prší smrkové jehličí nevyhnete se ani vážnější úvahám. Smrkem to určitě neskončí a jak se akcelerující klimatické kotrmelce projeví v životě každého z nás je ve hvězdách. Užijte si krásný podzim :-)

 

Červený Kostelec a okolí

 
Celý příspěvek

Nové školkařské stroje dodány

10. 10. 2018

Obdrželi jsme další významné položky do vybavení naší školy v rámci projektu IROP. Jde o špičkové stroje pro školkařskou výrobu, nový traktor střední kategorie a výkonný štěpkovač v pořizovací ceně téměř 9 milionů korun. Je na čase chystat v areálu školního polesí rozšíření produkčních ploch pro pěstování sadebního materiálu. Sazenice na obnovu holin po kůrovci budou opravdu potřeba.  

 

Česká lesnická akademie Trutnov - školkařské stroje

 
Celý příspěvek

V hlavním městě Západozemí

3. 10. 2018

Předpokládám, že vzhledem k popularitě nejúspěšnějšího seriálového počinu HBO, znají především mladší generace scenérie jihochorvatského Dubrovníku (patřičně upravené) spíše jako exteriéry fiktivního Králova přístaviště. Mne sice fenomén Hry o trůny bohužel nebo bohudík minul, ale příležitost prohlédnout historické centrum přehledně obepnuté hradbami, které musely v minulosti opakovaně opravdu něco vydržet, jsem se zájmem sobě vlastním využil.

 

Dubrovník UNESCO

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Chorvatsko - Dubrovník 2018 09

Školství v Bosně a Hercegovině

2. 10. 2018

Ve dnech 23. – 30. 9. jsem společně se skupinou krajských školských pracovníků vedených náměstkyní hejtmana Mgr. Berdychovou navštívil Bosnu a Hercegovinu. Hlavním cílem bylo seznámení se školským systémem jedné z entit tohoto státu – Republiky srbské (pozor na záměnu se Srbskou republikou, tedy Srbskem). Mimo obvyklá setkání s pracovníky místních správních úřadů a škol jsme měli během naší cesty, situované do rozjitřeného předvolebního období, možnost alespoň částečně pochopit trvalou problematičnost soužití Srbů, Bosňáků a Chorvatů v tomto, na základě Daytonských dohod, uměle ustaveném státním útvaru.  

 

Bosna a Hercegovina a Republika Srbská

 

 

 
Celý příspěvek

Konec léta na Baltu

22. 9. 2018

Polští kolegové nám před drahným časem slíbili výlet k Baltu. A tak jsme konečně včera, dlouho před tím, než se zrodil další horký den letošního nekonečného léta, společně vyrazili z Rogozince dál k severu, na ostrov Wolin. Přírodu jeho severozápadní části chrání od roku 1960 Woliński Park NarodowyPo třech hodinách jízdy jsme posnídali v obci Wiselka a kolem uzavřených restaurací a načas opuštěných penzionů ztichlého letoviska zamířili k mořskému břehu.  

 

polsko-wolinski-park-narodowy      

 
Celý příspěvek

U polských přátel v soutěžním duchu

21. 9. 2018

Déle než deset let trvají vzájemné návštěvy a pobyty pracovníků a žáků ČLA Trutnov s kolegy z partnerské lesnické školy v polském Rogozinci. Novinkou letošního podzimního setkání byla soutěž tradičních i méně obvyklých dovedností spojených s těžbou dřeva. V zápolení s domácími a žáky Waldarbeitsschule z braniborského Kunsterspringu družstvo tvořené čtveřicí žáků třetího ročníku učebního oboru Lesní mechanizátor nikterak nezaostalo a v součtu hodnocení devíti disciplín obsadilo druhé místo, o pouhý bod za družstvem hostitelské školy. Za dobrou reprezentaci a plné nasazení si zaslouží dík! 

 

Reprezentace České lesnické akademie Trutnov v Rogozinci

 
Celý příspěvek

Za katedru opět s potěšením

2. 9. 2018

Zítra startuji svůj dvacátý školní rok a zase se těším. A jako už poněkolikáté, i dnes jsem si nalistoval ta dobře známá slova. Doktor Čapek zachytil srozumitelné a přitom závažné pedagogické krédo profesora Masaryka, k němuž je zbytečné cokoliv dodávat:   

 

„Hlavní věc je mít děti rád, umět se vmyslit a vcítit do jejich duševního života, který je spíše konkrétní a obrazný než abstraktně vědecký. Vyučovat názorně, připínat poučování k tomu, co děti konkrétně vidí ve svém okolí a vyučování co možná nejvíce individualizovat. A vůbec na školu, na výchovu a na vyučování by se mělo mnohem více myslet a taky dávat mnohem více prostředků než dosud. Vývoj školy, v tom je vývoj demokracie."

 

ve škole

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Languedoc a Roussillon, srpen v nejjižnější Francii

20. 8. 2018

Letní cestování nás zavedlo do oblasti Languedoc a Roussillon spadající po správní reformě pod metropolitní region Okcitánie. Tím, že jsme se vyhnuli zejména turisticky přetíženému pevnostnímu městu Carcassonne, zanechal v nás  vinorodý kraj s pozůstatky bohaté historie rámovaný Lvím zálivem, pohořím Cevenny a východním okrajem Pyrenejí mnoho různorodých dojmů sjednocených většinou poklidnou atmosférou s možností navštívená místa celkově vychutnat.

 

Languedoc-Roussillon

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Francie - Montpellier 2018 08

Tento způsob léta zdá se ...

10. 8. 2018

Včera asi nejteplejší den roku, dnes pro změnu noc - žádná sranda. Pohled na Celsiův přístroj říká, že ani na úpatí Krkonoš (cca 670 m) není v 21:58 na noc otevřené okno žádná velká výhra.

 

vedro.jpg

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Město nejen kamenné krásy

25. 7. 2018

Potom, co jsem dosud Hořicemi nesčetněkrát projížděl, jsem se s nimi chtěl dnes trochu seznámit. Manželka se nechala zlákat koupalištěm na Dachovech a já se věnoval tomuto příjemnému místu ve znamení pískovce, historie a kultury. Ani současná tvář města není nepřívětivá, třeba infocentrum a nedávno znovu zprovozněný pivovar mohu jen doporučit.

 

Hořice

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Deštivým Železnorudskem

14. 7. 2018

Odepře nám blízká budoucnost šťavnatou zeleň letní středoevropské krajiny, na níž jsme uvykli jako na jednu ze samozřejmých konstant našich životů? Budeme při plánování cest víc a více upřednostňovat mírnější či dokonce chladnější klima, nikoli trvalý sluneční svit a vysokou teplotu mořské vody? Uvidíme. Jisté je, že svěží, deštěm nasáklé lesy  jako ty, kterými jsme počátkem července procházeli na severozápadním okraji Šumavy, jsou už dnes téměř výjimkou. Chtě nechtě jsem se na letošní deštivou dovolenou díval s nějak větším pochopením.   

 

zeleznorudsko.jpg
 

 
Celý příspěvek

S kolegy v Českém středohoří

4. 7. 2018

Na rozloučenou se školním rokem jsem s kolegy uspořádal krátký výlet po Českém středohoří. Část programu jsem věnoval kulturně historickým zastávkám, část poznávání přírodního bohatství. Předem jsem se s důvěrou obrátil na ředitele Správy CHKO, díky čemuž nám byl poslední z trojice dnů průvodcem pan Martin Košner - lesník, odborný lesní hospodář, koordinátor Programu péče o krajinu a mimo jiné také absolvent naší školy. S ním jsme měli možnost seznámit se během kratičké doby s nečekanými zajímavostmi  např. rašeliništěm v PR Březina nebo s raritními břeky a jeřáby českými na Lovoši

 

České středohoří

 
Celý příspěvek

Rozkvetlý Kuks

26. 6. 2018

Úterý, mimo hlavní turistickou sezónu, nejisté počasí s přeháňkami - jedinečná kombinace, jak mít kvetoucí hospitální zahradu téměř sám pro sebe. K nerušenému fotografování, poučení (kdepak dnes uvidíte třeba oběť poválečného zemědělství -  koukol polní) i vítané inspiraci pro vlastní zahrádku ...

 

Kuks - bylinková zahrada

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality | Fotografie: Kuks - bylinková zahrada 2018 06

Evropská certifikace pro práci s motorovou pilou

25. 6. 2018

Lesy ČR s. p. společně s ČLA Trutnov usilují už řadu měsíců o zavedení evropského certifikátu pro práci s motorovou pilou (ECC) v podmínkách ČR a to pod zastřešující německou organizací Kuratorium für Waldarbeit und Forsttechnik (KWF).  Proces certifikace LZ Konopiště a ČLA Trutnov – střediska Svoboda nad Úpou byl završen v první polovině dubna 2018, kdy proběhl audit obou pracovišť za účasti  pana Toma Emba – předsedy výkonné rady, EFESC – European Forest and Environmental Skills Council, představitelů KWF a jednatele firmy STIHL Česká republika pana Jiřího Rumplíka. 

Výsledek posuzování společné připravenosti snad nejlépe charakterizuje následující pasáž z auditní zprávy: …“ The LESYCR assessment centre in Konopiste as well as the regional forest  training centre in Svoboda nad Upou are having excellently trained and experienced staff at their disposition. They are equipped with the latest technical and didactical means.” ...

 

Česká lesnická akademie Trutnov - certifikace ECC

 
Celý příspěvek

Opět jsme rozdali výuční listy

21. 6. 2018

Bez doprovodných kauz, negativních emocí, strukturovány na písemnou, praktickou a ústní část, s časem prověřeným odborným obsahem a bohudík nekontaminovány nadměrnou administrativou – tak probíhají již čtvrtým rokem povinné, jednotné závěrečné zkoušky. Ve dnech 5. – 19. 6. 2018 k nim ve středisku České lesnické akademie Trutnov ve Svobodě nad Úpou přistoupilo 45 žáků třetích ročníků  učebního oboru Lesní mechanizátor ...

 

Česká lesnická akademie Trutnov - závěrečné zkoušky 2018

 
Celý příspěvek

U nádrže Bukówka trochu divočina (zatím)

16. 6. 2018

Pouhé dva kilometry vzdušnou čarou od česko-polské státní hranice, nenápadně ukrytou mezi kopci u vesnice Bukówka, najdete vodní nádrž stejného jména (Jezioro Bukówka). Vodní dílo na řece Bobr, nejdelším levostranném přítoku Odry, jehož historie se začala odvíjet nedlouho po ničivé povodni 1897, slouží jako protipovodňová ochrana, vodní zdroj pro Walbrzych a okolí i rekreační lokalita. Nádrž i okolní extenzivně obhospodařovaná krajina jsou zajímavé i z hlediska přírodních hodnot.

 

Nádrž Bukówka - Dolní Slezsko - Polsko

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Aktuality

Slavnostní předání těžebně dopravních strojů

11. 6. 2018

Za účasti hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána, starosty města Trutnov Ivana Adamce, radního Václava Řehoře a zástupců školy došlo v pátek 8. 6. 2018 v areálu Centra odborného vzdělávání v lesnictví k předání dvojice těžebně dopravních strojů značky John Deere do užívání ČLA Trutnov. Slavnostní předání symbolicky uzavřelo první část rozsáhlého projektu s názvem „Pořízení vybavení a zkvalitnění teoretické a praktické výuky na ČLA Trutnov“ financovaného z IROP a krajské pokladny. Harvestor a vyvážecí traktor v souhrnné hodnotě téměř 23 milionů korun představují další významný kvalitativní krok ve vybavení naší školy. 

 

Česká lesnická akademie Trutnov - harvestor John Deere 1170

 
Celý příspěvek

Dřevorubec junior 2018

28. 4. 2018

Kolegové z lesnické školy Křivoklát Písky odvádějí při organizaci soutěžních klání mladých evropských dřevorubců obdivuhodnou práci. Kdysi jsme i ve Svobodě i Trutnově obdobné akce v seniorském vydání dávali dohromady, proto mé uznání není jen výrazem konvenční slušnosti. Letošní dvoudenní soutěžení 34 závodníků ze šesti zemí probíhalo jak je zvykem v souladu s mezinárodními pravidly v obvyklých disciplínách: výměna řetězu, kombinovaný řez, přesný řez, odvětvování a kácení.

 

Dřevorubec junior 2018

 
Celý příspěvek

Naši absolventi za to umí vzít!

18. 4. 2018

Čtyřem hostům, vybraným žákům 3. ročníku oboru Lesnictví z naší spřátelené školy Zespół Szkół Leśnych w Rogozińcu, jsme během čtrnáctidenního pobytu ukázali mimo jiné řadu zajímavostí ze života ČLA Trutnov a lesnického dění v krkonošském regionu. A protože v západopolských rovinách není přibližování dříví lanovkou využíváno, společně jsme dnes vyrazili na Javornickou svážnici za dobře sehranou trojkou absolventů učebního oboru Lesní mechanizátor.

 

Absolventi České lesnické akademie Trutnov v akci

 
Celý příspěvek

Končí doba smrková?

17. 4. 2018

Kdo si ještě dnes vzpomene na haló kolem kůrovce na Šumavě? To, co v posledních letech graduje v lesích na sever od Olomouce zastiňuje veškeré problémy, se kterými se české lesní hospodářství od druhé poloviny 80. let, od dob obnovy imisemi zničených porostů v pohraničních horách, potýkalo. I když pouhý monitoring médií signalizuje zcela mimořádnou situaci, není nad osobní, nezprostředkovanou a nezkreslenou zkušenost. Proto jsme se dnes s našimi žáky rozjeli na severní Moravu.

 

Hynutí smrku na severní Moravě

 
Celý příspěvek

Návštěva ze Země modrých nebes

7. 4. 2018

Také pracovníci ČLA Trutnov stáli před několika lety u počátků pomoci rozvoji lesnictví v Mongolsku. V rámci trvající spolupráce nás dnes navštívil koordinátor projektu Ing. Richard Slabý (náš absolvent) se zástupci lesnického provozu, státními úředníky a studenty ze vzdálené středoasijské země. Simulace ovládání harvestoru pro ně byla neobvyklou zkušeností.

 

Mongolská delegace navštívila ČLA Trutnov

 
Celý příspěvek

Nejen za jarem do Barcelony

15. 3. 2018

Na několik dní v jarní Barceloně jsme si našli ubytování, které nám bylo (a bude i pro vás) zážitkem samo o sobě. Program jsem si naplánoval, jak se ukázalo, příliš ambiciózně, což nakonec vyvážily zkušenosti, kterých bychom bez zkušeného průvodce Zdeňka sami neokusili. Nepoznaného zůstalo ve městě samotném i nejbližším okolí dost a dost a tak mi cosi našeptává, že si do katalánské metropole brzy opět zaletíme.

 

aaaaa.jpg

 

 

 
Celý příspěvek