Jdi na obsah Jdi na menu

Recuva funguje

10. 7. 2014

Před nedávnem jsem nikým a ničím nerušen zasedl ke svému hápéčku, abych zpracoval dávku fotografií ze školní akce. I když displeje digitálů podávají pravidelně výsledky fotografových snah až příliš lichotivě, tentokrát jsem vzhledem k výborným parametrům G1X Mark dvojky očekával, že dost fotek prostě dobře vyšlo.

Těžko říci, co se mi v hlavě zrovna zamotalo, ale (zdůrazňuji – nikým, ničím nerušen) provedl jsem poprvé něco, na co bych do té doby snad ani nepomyslel – ještě v přístroji jsem si zformátoval kartu s nezpracovanými fotografiemi.

Krátkou chvilku okamžitého uvědomění nepříjemné skutečnosti vystřídala snaha problém vyřešit. Nedalo mi naštěstí moc práce projít pár internetových diskusí (nemusí to být vždy jen výkladní skříň frustrovaných jedinců) s radami jak své „drahocenné“ snímky zachránit. Vsadil jsem na program Recuva -  freeware londýnské společnosti Piriform Ltd.

V řádu minut celkem intuitivně fungující program lokalizovaný i do češtiny nalezl a obnovil 180 ze 182 fotek. Pouze jedna z obnovených byla poškozená a nepoužitelná. Program je podle názorů uživatelů schopen obnovovat i soubory z paměťových médií, na která již byl uložen nový obsah.

Mohu jen doporučit!