Jdi na obsah Jdi na menu

Moje fototechnika X. - Canon G10

25. 1. 2009

Vystřídal jsem několik kompaktů, ale tento kousek mi po všech stránkách padl do ruky. Že je, výborně řemeslně zpracován a přináší vynikající kvalitu obrazu je u řady G samozřejmostí.

Skoro stejně příjemnou zkušeností je rozmístění ovládacích prvků - velmi pravděpodobně vůbec nejlepší, jaké vám kterýkoliv současně dosažitelný fotoaparát z této kategorie může nabídnout. V tom tedy recenze nepřehánějí.

Na rozdíl od aktérů nekončících debat o míře šumu u přístrojů s malými čipy mne tento parametr příliš nevzrušuje. Hodnoty 80, 100, 200, (400) mi za běžných podmínek vyhovují a když je světla málo, usadím do sáněk Speedlite 580-ku.

Rozlišením vám přístroj přímo podsouvá myšlenku na využití výřezů - počáteční skepsi jsem brzy zavrhl a nyní s oblibou ořezávám a ořezávám. Těch skoro 15 mega výrobce nakonec vyhodnotil jako svého druhu úlet a s Canonem G11 se vrátil na 10 Mpix.

Displej třípalcový s rozlišením 0,92 Mpix. Kapacita baterie v třídě kompaktů rozhodně vysoce nadstandardní. Kovový stativový závit výhodou.

 

Na co si postěžovat? Rychlost? Ano, zrcadlovka to věru není, takže pokud mám mluvit o něčem jako reportážním focení, tak polovina situací vám prostě uteče. Je to škoda, ale ne katastrofa.

Nesmyslně vysoká cena některých originálních doplňků mne přiměla porozhlédnout se na Aukru - adaptér filtrů, polarizační filtr, makročočky apod.

Videosekvence nic moc. Ale budiž, není to primární funkce přístroje.

Z hodně subjektivně vnímaných detailů mne napadá popruh k zavěšení foťáku na krk - u výrobku z prestižní řady bych očekával spíš jemnou kůži než "normalizačně" působící černou koženku.

 

Náhledy fotografií ze složky Canon G10